Slider

JÄTTEETTÖMÄMPI ARKI - 14 HELPPOA VINKKIÄ

14. tammikuuta 2019

kaivari-4
Jätteettömämpi ja muovittomampi arki, parempi kierrättäminen ja arjen pienet ekoteot ovat tavoitteita, jotka asetin itselleni tulevalle vuodelle. Kiinnostus roskattomampaan arkeen lähti viime vuonna kun kuulin ensimmäistä kertaa zero waste -elämäntavasta, jonka tavoitteena on tuottaa mahdollisimman vähän roskaa. Haluan lähteä toteuttamaan tuota ajattelutapaa omalla ja elämääni sopivalla tavalla sekä tarkastelemaan lähemmin jokapäiväisiä valintoja ja miten voisin vähentää niistä syntyvän roskan määrää. Koko homma on vielä ihan vauvan kengissä eikä muutos tapahdu päivässä, mutta ensiaskeleet on ainakin otettu. Tulen varmasti kirjoittamaan aiheesta vielä lisää kun olen parantanut tietämystäni ja perehtynyt asioihin paremmin, mutta tänään haluan jakaa 14 helppoa vinkkiä jätteettömämpään arkeen. Kaikki jakamani vinkit eivät ole vielä itselläni käytössä, sillä käytän tietysti ensin edelliset jutut loppuun ja vasta sitten hankin ekologisemmat vaihtoehdot tilalle.
kaivari-blogger
1. Kieltäydy muovipusseista ja opettele kantamaan aina mukana kesto/kangaskasseja sekä kestohedelmäpusseja. Tästä kohdasta on helppo lähteä liikkeelle ja vaikka alussa kestohedelmäpussi jäikin yleensä pöydälle kauppareissulle lähtiessä niin nykyään se tulee jo rutiinilla otettua mukaan.

2. Suosi pakkauksettomia tuotteita. Hedelmät ja vihannekset kannattaa ostaa irtona ja tässä kohtaa kestohedelmäpussit astuvat kuvioihin. Mä teen usein niin, että punnitsen tuotteet erikseen, mutta pakkaan samaan pussiin ja lätkin molempien hintalaput pussin kylkeen. Monet tuotteet kulkeutuvat kassalle hyvin myös ihan sellaisenaan ja mun mielestä esimerkiksi banaaneita on ihan turha pakata erilliseen hedelmäpussiin, ei niitä kuitenkaan kuorineen syödä ja vihanneksetkin pestään ennen syömistä.

3. Kaupassa käydessä osta vain se minkä tarvitset äläkä heitä ruokaa roskiin. Hyödynnä "jääkaapin jämiä", sillä niistä voi kuin voikin saada aikaan maittavan ja täyttävän aterian. Kauppalista helpottaa ja säästää hermoja ja kun ruoat tulee mietittyä etukäteen säästyt heräteostoksilta. Jos en tiedä mihin olen tiettyä ruoka-ainetta käyttämässä niin todennäköisesti jätän sen hyllyyn, sillä se jää vain homehtumaan jääkaapin perukoille. Tässä kohdassa mulla on ehdottomasti parannettavaa!

4. Elmukelmun voi korvata mehiläisvahakääreellä, joka onkin mulle ihan uusi ja tuntematon juttu. Sitä ei siis vielä meidän taloudesta löydy, mutta elmukelmun sijaan jääkapissa voi käyttää ruokien päällä esimerkiksi kattilan kantta.

5. Jokaisen meidän kaapeista löytyy varmasti vanhoja muovipusseja, joten käy komerot läpi ja ota muovipussit uusiokäyttöön roskapusseiksi. Mua alkoi ahdistamaan kuinka paljon pusseja meidän kaapeista löytyi, joten kävin kaikki läpi ja isoimmat laitoin keittiöön sekajätepusseiksi ja pienimmät taas kissojen jätöksiä varten. Nykyään uudelleenkäytän roskapusseina myös esimerkiksi wc-paperipakkaukset, leipäpussit ja kissanhiekkasäkit.

6. Sano ei muovipilleille. Pikaruokaloissa juon juoman ilman pilliä ja jos pillejä haluaa ostaa niin muovisten tilalle löytyy vaihtoehtoehtoisesti esimerkiksi lasisia tai bambupillejä.

7. Kanna mukanasi omaa juomapulloa. Multa ei vielä löyty omaa kestojuomapulloa, mutta olen jo niin kauan kuin muistan käyttänyt muovipulloja uudelleen vesipulloina ja sama pätee edelleen ennen kunnollisen pullon hankkimista.
kaivari-3
8. Vaihda muovinen tiskiharja puiseen ja kertakäyttöiset kestotiskirätteihin. Meillä on tällä hetkellä vielä muovinen tiskiharja käytössä ja kertakäyttöisiä tiskirättejäkin löytyy ja aion tottakai käyttää ne ensin loppuun, mutta sen jälkeen siirryn parempiin vaihtoehtoihin. Clas Ohlsonilta löytyy mun mielestä kivoja ja nättejäkin vaihtoehtoja, joten täytyy tehdä sinne täsmäisku lähipäivinä.

9. Korvaa muoviset keittiövälineet, kuten kauhat ja lastat metallisilla tai puisilla, sillä ne kestävät käytössä pidempään kuin muoviset. Haluan myös ostaa itselleni lasisen eväsboxin, joita myöskin löytyy Clasulta.

10. Eväsrasioista puheenollen suosi kotiruokaa äläkä käy nappaamassa sitä kolmioleipää tai valmisateriaa evääksi. Tässäkin kohdassa mulla on paljon parannettavaa, mutta hyvällä aikataulutuksella ja suunnittelulla pystyisi varmasti minimoimaan pikaiset kauppareissut ennen työpäivää ja onhan kotiruoka nyt paljon parempaa kuin kylmähyllyn valmisateria.

11. Vaihda muovinen hammasharja bambuiseen tai puiseen versioon. Seuraavan kerran kun hammasharja menee vaihtoon aion ostaa itselleni sekä poikaystävälle Berlin Biobrushin ekohammasharjat, joita myy ainakin House of Organic ja jotka ovat kaiken lisäksi nätin näköisiä. Hammasharjan lisäksi otan kylpyhuoneessa käyttöön myös palasaippuat.

12. Vanupuikot valitsen paperivartisena ja lisäksi haluaisin kokeilla kestovanulappuja. Onko jollain teistä kokemusta niistä?

13. Tee itse huuhteluaine. Mä löysin helpon ohjeen DIY-pyykkietikasta, jota käytetään huuhteluaineen tavoin ja tätä haluan ehdottomasti kokeilla kun huuhteluaine seuraavan kerran loppuu.

14. Vaihda paperiset laskut e-laskuihin ja kieltäydy ilmaisjakelusta. Kieltäydy myöskin jaettavasta ilmaisesta krääsästä kuten flyereista, kynistä, avaimenperistä tai näytepakkauksista.
kaivari-1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ♥

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2019 inka pietilä