Slider

BLOGGAAJAN ABC - 10 VINKKIÄ ALOITTELEVALLE BLOGGAAJALLE

19. maaliskuuta 2018

asukuva-inkap1 Alkukuusta julkaisemassani "20 kysymystä bloggaamisesta"-postauksessa kysyttiin yhtenä kohtana vinkkejä aloittelevalla bloggaajalle. Huomasin, että aiheesta riittäisi sanottavaa ihan oman postauksen verran ja kun näiden seitsemän blogivuoden aikana on tullut yhtä jos toistakin opittua niin miksi en laittaisi vinkkejäni jakoon. Vinkit on tarkoitettu enemmän bloggaajaksi haluaville kuin kokeneille konkareille, mutta ehkä nämä voivat olla hyvä muistutus teillekin.

1. Lähtökohdat. Bloggaamista ei kannata aloittaa rahan ja tavaroidenkiilto silmissä vaan puhtaasti omasta kiinnostuksesta ja halusta tätä kohtaan. Nykyään kun blogeja tupsahtelee kuin sieniä sateella, voi lukijakunnan kasvattamisessa kestää jopa vuosia. Mieti mitä haluat tuoda blogillasi esille, miten erotut muista ja seiso rohkeasti oman juttusi takana.

2. Blogin nimi ja www-osoite kannattaa valita huolella, sillä niin kuin aiemmassa postauksessa mainitsin, älä valitse mun tapaan osoitteeksi inkaintiaani.blogspot.fitä, sillä tulet luultavasti katumaan ja se voi olla ärsyttävä vaihtaa jälkikäteen. Jossain vaiheessa kannattaa harkita oman domainin ostoa, sillä se antaa ammattimaisemman kuvan vai mitä ootte mieltä: inkaintiaani.blogspot.fi vai inkapietila.fi? Mä olen ostanut omani Zonerilta, jota voin lämpimästi suositella, ihan huippu asiakaspalvelu! Blogin nimissä taas suositaan paljon omaa nimeä ja se onkin aina varma valinta ja helppo muistaa.

3. Ulkoasu ja visuaalinen ilme ovat se mihin lukija kiinnittää ensimmäisenä huomion. Mä itse tykkään vaaleista ja simppeleistä ulkoasuista, joissa värejä on käytetty hillitysti. Jos HTML-koodien kanssa pelaaminen tuntuu heprealta niin Etsystä saa ostettua valmiita ulkoasuja, joita voi kustomoida mielensä mukaan ja Nouwilla taas on oma helppo ulkoasunmuokkaustyökalunsa. Tsekkaa, että esimerkiksi yhteystiedot, kategoriat ja postausten arkisto ovat helposti saatavilla, sillä jos blogista on vaikea löytää etsimäänsä mahdollinen lukija tuskin palaa takaisin. Etusivulle ei myöskään kannata laittaa näkyviin kuin muutama uusin postaus, jotta sivun latautuminen nopeutuu. + 1 Aseta kuvat ja teksti samanlevyisiksi, sillä se tekee yleisilmeestä siistimmän ja yhtenäisemmän.
asukuva-inkap84. Panosta kuviin ja tekstiin, sillä molemmat ovat tärkeässä roolissa. Toki poikkeuksiakin on ja esimeriksi valokuvausblogia pitävän ei välttämättä tarvitse kirjoittaa ollenkaan ja joskus pääpaino voi olla tekstissä. Mun mielestä kuvien ja tekstin kuuluu tukea toisiaan eikä kauniit kuvat yksissään riitä, tekstin avulla haluan saada tarttumapintaa itse bloggaajaan. Muista myös oikolukea ja tarkistaa tekstit kirjoitusvirheiltä ennen julkaisua.

5. Otsikko, sillä herätetään lukijan mielenkiinto heti kättelyssä ja sen perusteella lukija joko päättää klikata tai olla klikkaamatta postaukseen. Otsikosta olisi hyvä ilmetä myös postauksen pääaihe ja muistan kun blogivuosieni alkuaikoina otsikoiksi laitettiin ties mitä lyriikoita, mutta luojan kiitos se vaihe on takanapäin. Mä myös laitan tätä nykyä otsikot suomeksi, sillä kirjoitan suomeksi eikä blogistani löydy käännöksiä.

6. Säänöllinen postaustahti on tärkeää, sillä satunnaisesti pari kertaa kuussa päivittyvä blogi tuskin jaksaa pitää lukijan mielenkiintoa yllä ja hän etsii luettavansa muualta. Mä oon esimerkiksi päättänyt päivät, jolloin julkaisen postauksen ja se auttaa ajoittamaan tekemiseni. En pidä niistä päivistä kuitenkaan orjallisesti kiinni ja joskus postauksia saattaakin tulla vähemmän tai enemmän. Postaustauot silloin tällöin ovat ihan ymmärrettäviä, sillä elämää on hankala suunnitella etukäteen, mutta tämä kannattaa pitää mielessä jos tavoitteena on lukijakunnan kasvattaminen.
asukuva-inkap47. Edelliseen kohtaan auttaa tietenkin hyvä suunnittelu ja mä julkaisenkin nykyään kaikki postaukseni ajastettuina. Yleensä teen edellisellä viikolla seuraavan viikon postauksia ja mulla on luonnoksissa aina valmiita ideanpoikasia pahan päivän varalle.

8. Arvosta lukijoita, vastaa kommentteihin, luo keskustelua ja kiitä sillä ilman heitä tää homma olisi aika yksipuoleista. Vuorovaikutus on yksi parhaita asioita bloggaamisessa ja saan valtavasti motivaatiota ja iloa teidän kommenteista. Pidän kommentteihin vastaamista muutenkin supertärkeänä, sillä mä ainakin oletan saavani vastauksen jos jotain olen johonkin kommentoinut.

9. Yritä olla stressaamatta, sillä bloggaamisen kuuluu olla hauskaa eikä tätä tule tehdä väkipakolla, sillä lukijat kyllä huomaavat sen. Meillä jokaisella on joskus hetkiä kun inspiraatio on hukassa, teksti ei kulje tai kuvavarastot huutavat tyhjyyttään, mutta se on onneksi yleensä vain kausittaista. Julkaise mieluummin vähemmän ja laadukasta kuin väkisin väännettyä mihin et itsekään ole tyytyväinen.
asukuva-inkap9Takki Bikbok Neule ja housut Gina Tricot Laukku Asos Korvakorut H&M


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista ♥

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2019 inka pietilä